Stäng

Hitta snabbt

Vanliga söktermer

Johanna Grip om Härjeåns & Tekniksprånget

Publicerad 30 juli 2020

Johanna Grip om Härjeåns & Tekniksprånget

Härjeåns medverkar tillsammans med över 200 andra arbetsgivare i projektet Tekniksprånget, där ungdomar ges chansen att testa ingenjörsyrket i praktiken med syftet att inspirera dem till att läsa vidare. Genom Tekniksprånget år 2019 har Johanna Grip varit hos oss på Härjeåns Energi under en 4 månaders praktikperiod, med inriktning mot driftingenjör.

Är du också intresserad av att praktisera hos oss via Tekniksprånget, läs gärna mer i vår annons. Jag ringde upp Johanna för att höra vad hon tycker om både Tekniksprånget och hennes tid på Härjeåns Energi.

Berätta lite om dig själv och hur du är som person

Jag heter Johanna Grip, är 21 år och kommer från Ytterhogdal. På fritiden umgås jag med min familj, tränar skidåkning/rullskidor och löpning. Det sitter i sedan jag gick 4 år på skidgymnasium. Som person skulle jag beskriva mig som driven och ganska glad.

Hur kom du i kontakt med Tekniksprånget & Härjeåns?

Jag fick hem reklam från Tekniksprånget när jag gick tredje året på gymnasiet, men eftersom jag skulle gå ett fjärde år sparade jag reklamen och tog fram den ett år senare. Egentligen fick jag all information ett år förtidigt. På gymnasietiden var vi på studiebesök när Härjeåns byggde kraftvärmeverket. När vi gick där med hjälmarna sa jag till en kompis ”här ska jag jobba”. Så blev det, både via Tekniksprånget och som extra jobb.

Vad tycker du om konceptet Tekniksprånget?

Jättebra, man får en chans och prova på både jobb och arbetsplats utan att behöva förkunskaper, samtidigt som man får betalt. Man kan vara ingenjör i olika grader, här kan du prova på ett jobb som kräver högre utbildning, utan att du har den ännu. Praktiken pågår i fyra månader så man binder inte upp sig länge. Tar man t.ex. ett sabbatsår hinner man göra annat också. Det är dessutom ett bra sätt att få in foten i arbetslivet.

Under vilken period var du på Härjeåns Energi?

Augusti till november 2019, därefter jobbade jag lite extra där en period.

Hur upplevde du din praktikperiod hos Härjeåns?

Det var välkomnade och trevligt. Första tiden var jag på labbet och fick själv ta prover och utföra tester. Jag fick bra hjälp och stöttning samtidigt som jag tidigt fick ta eget ansvar. Det gjorde att jobbet kändes meningsfullt och att jag upplevde tillit samtidigt som jag kände mig behövd. Kommer även ihåg att jag blev förvånad över att tillverka pellets var en mer intressant och komplicerad process än man kunde tro. Som arbetsplats var jag nöjd och hoppades att jag kunde få jobba där. Vilket jag också fick göra, även om det blev en kort period p.g.a. mina vidare studier.

Vad läser du idag och vad är ditt mål?

Jag har läst Naturvetenskapsprogrammet och var från början inställd på att bli civilingenjör, men människor runt om kring sa att jag skulle passa som läkare. Eftersom jag var rädd för sprutor och blod behövde jag lite tid, men sista dagen att söka till läkare så gjorde jag det. Jag var helt enkelt tvungen att testa om jag kom in. Det är ändå ett yrke som liknar civilingenjörsyrket, med olika typer av problemlösning med skillnaden att en läkare hjälper människor. Efter Tekniksprånget började jag plugga till läkare mest för att testa på, får se vad jag väljer att gå vidare med eller prova på framöver.

Tack Johanna för ett trevligt samtal och lycka till framöver.

/Maria Köhler, Härjeåns Kraft

Tekniksprånget är ett praktikprogram där Sveriges arbetsgivare tillsammans med regeringen satsar för att säkra vår framtida kompetensförsörjning genom att locka fler ungdomar till högre tekniska utbildningar. Läs mer om tekniksprånget.

Läs mer