Elbilens framfart ställer krav på ny infrastruktur för laddning. Du ska kunna producera din egen energi och skicka ut överskottet till elnätet. Vindkraftparker ansluts för att möjliggöra klimatmålet om en förnybar produktion år 2040.
Vi verkar i en bransch som är under stor och snabb förändring. 2019 investerade Härjeåns 156,6 miljoner kronor för att kunna möta de nya behoven, bland annat genom nyanslutningar och upprustningar av befintligt elnät för ökad leveranssäkerhet. Man anställde även en skogsmästare för att mer proaktivt jobba med säkring av luftledningsgator.
En ny vindkraftpark vid Bröcklingberget i Bräcke kommun, anslöts via en ny elledning på 6,7 km. En ny fördelningsstation uppfördes och befintliga elledningar uppdaterades för att hantera den ökade effekten i nätet.
Arbetet för ökad leveranssäkerhet längs sträckan Målga–Krokströmmen–Örastupet fortskrider. På sträckan Ulvkälla – Storåströmmen uppdateras den gamla ledningen för att säkras upp mot trädras. Vi ökar även kapaciteten i nätet för att kunna möjliggöra inmatning från vindkraftverk.
I takt med ökad exploatering i Lofsdalen rustas elnätet upp. Elledningarna placeras i marken i samband med fibergrävning. På så sätt vädersäkrar vi nätet för att minska eventuella driftstörningar. En liknande uppdatering av nätet inklusive vädersäkring pågår längs sträckan Midskog–Lillsjöhögen i Östersunds kommun där det befintliga elnätet har nått sin livslängd.
Den störningsdrabbade luftledningssträckan mellan Känne-Minne, ersätts nu delvis av nergrävd elledning. Ett effektivt sätt att skydda nätet vid tuffa väderförhållanden.
Ökad driftsäkerhet, snabbare felsökning och bättre information. Det är några effekter som kommer att gynna kunder när elmätarna byts ut.
Riksdagen har med brett stöd beslutat om ett helt förnybart energisystem till 2040. Som ett led i att uppnå klimatmålen ansluts en ny vindkraftpark vid Bröcklingberget i Bräcke kommun.