När Härjeåns Kraft behövde bygga ett nytt kraftverk vid Tännfallet, ville man även se till att fiskeproduktionen gynnades i både Östersjön och Tännån. Därför anlades ett fiskomlöp förbi Östersjödammen som nu gör det möjligt för fiskbeståndet i den övre delen av Tännån, samt i Östersjön, att nyttja mer optimala miljöer för födosök, lek och övervintring. I första hand är det tänkt att ge goda förutsättningar för öring, harr och röding som är större än tjugo centimeter.
Åtgärden är något som ligger i tiden och är en nödvändighet för att beståndet av fisk ska kunna bibehållas i de reglerade älvarna. Mervärdet en sån här åtgärd ger, gynnar både fiskens möjlighet att växa upp och det i sin tur skapar ett fint fiske för både ortsbefolkning och besöksnäring. Vattenkraften i sig är för klimatet ett bra sätt att producera el, eftersom den är koldioxidfri. Däremot är man medveten om att den har en negativ inverkan på den biologiska mångfalden.
På det här sättet går det att kombinera två för oss människor värdefulla ting. Härjeåns Kraft försöker så långt det går att ställa tillrätta naturen och ser omlöpet som en självklar kompensation för att skapa möjligheter för fisken att överleva i de områden där dammar och vattenkraftverk byggs.
– Just när det gäller kraftverket i Tännfallet har vi tänkt i helhet för att göra så minimal inverkan på natur och miljö som det bara är möjligt. Här gjorde terrängen det också möjligt för oss att bidra med ett omlöp som ger fisken förutsättningar att vandra. Det känns riktigt bra att kunna ge tillbaka till naturen på det här sättet, säger Sten-Olov Salomonsson, fd vd för Härjeåns Kraft.