Här har vi samlat en stor del av de vanligaste frågorna som vi får till oss angående fibernät och allting runt omkring det.
Härjeåns fibernät är ett öppet nät. Det som skiljer vårt nät från andra bredbandsleverantörer är i första hand tre saker:
Fibernätet är ett öppet nät. Det betyder att det är fritt fram för olika tjänsteleverantörer att konkurrera på nätet. Konkurrensen verkar till konsumenternas fördel och höjer kvaliteten, samtidigt som priserna hålls nere. Vi har bland Sveriges lägsta priser på tjänster och fiberanslutningar till nätet.
Valfriheten att själv kunna välja leverantörer av olika tjänster och byta när man vill.
Ingen annan bygger ett lokalt nät för hela Härjedalen. Vi bygger en lösning som vi alla kan ha nytta av.
Fiberoptik är en teknik för dataöverföring. Överföringen av informationen sker genom att data skickas som ljusblixtar i en glasfiber från en punkt till en annan. Kapaciteten i fibern är i det närmaste obegränsad och man tänjer hela tiden på hur mycket data man kan skicka.
Kanalisation är rören där fibern finns, oftast ett orange plaströr.
Ett fastighetsnät börjar där vårt fibernät slutar, vanligtvis i en DRG. Fastighetsnätet i ett flerbostadshus är endera ett kopparnät för dataöverföring eller en fiberkabel som går vidare in i varje lägenhet i huset. I företagsfastigheter är fastighetsnätet oftast ett kopparnät som går till varje lokal i fastigheten.
Du kan skicka in en intresseanmälan via vår hemsida, klicka här.
Alternativt kan du kontakta oss via telefon, 0680-243 50, så återkommer vi till dig med information.
Under förutsättning att alla villkor är uppfyllda (kanalisation finns till fastigheten, fiber finns i området) så skickar du i första hand in en intresseanmälan via vår hemsida här, alternativt kontakta oss på telefon 0680-243 50.
Normalpris för en anslutning är 19.900 kronor inkl. moms (under förutsättning att du har kanalisation till tomtgräns, samt att det finns fiber i området). Priset inkluderar en fiberanslutning in i fastigheten (inklusive håltagning i fastigheten), en DRG, kanalisation och montering av DRG. Ev. grävning på egen tomt tillkommer. Fiberanslutningen är en engångskostnad. Härjeåns kan erbjuda grävning från anvisad anslutningspunkt, till kundens byggnad/kopplingspunkt. För tjänsten tillkommer en grundavgift på 3.500 kr inkl. moms, samt en schablonkostnad på 150 kr/m inkl. moms. Priset för grävningen, förutsätter tjälfri och i övrigt, normala markförhållanden.
Ja, du kan välja att antingen betala allt mot faktura efter installationen eller att delbetala det per månad under tre eller fem år.
Man betalar endast anslutningsavgift, det finns inga löpande avgifter för en anslutning. Man betalar endast för de tjänster man beställt från en tjänsteleverantör. Man behöver alltså inte beställa någon tjänst, utan man kan se detta som en investering som höjer värdet på villan och börja använda det när man så vill.
Ibland kan man uppleva att det går långsamt att surfa, framförallt när du surfar trådlöst. Därför har vi sammanställt några smarta tips om hur du kan finjustera din anslutning och få en bättre upplevelse av din uppkoppling!
1. Använd nätverkssladd av god kvalité. Du kommer upp i högre hastigheter om du ansluter via kabel. Använd en oskadd kabel av god kvalité för bästa resultat!
2. Placering av router. En trådlös router har en begränsad effekt. Den bör placeras väl synlig och avskild från annan teknik för bästa täckning.
3. Se till att ha den senaste mjukvaran. Det är viktigt, både ur prestanda- och säkerhetssynpunkt, att hålla sin mjukvara uppdaterad. Försök att alltid ha de senaste uppdateringarna till dina program.
4. Se till att ha rätt hårdvara. Att uppgradera sitt ramminne eller skaffa en snabbare hårddisk kan göra stor skillnad.
5. Det kanske är dags att uppgradera? Tänk på att ju fler användare och enheter som använder anslutningen simultant desto mer bandbredd behövs. I ett hus med flera familjemedlemmar som alla nyttjar anslutningen krävs det oftast lite högre hastigheter.
Båda avser hastighet för dataöverföring.
DRG är den box som Härjeåns installerar när du får din fiberanslutning levererad. DRG:n delar upp och kvalitetssäkrar bandbredden för data, telefoni och tv.
Det ingår ingen dragning av interna fastighetsnät.
Anslutningar i andra städer med samma höga kapacitet som Härjeåns fibernät, visar att fastigheter som är anslutna till ett bredbandsnät är mer lättsålda. Dessa fastigheter har även ett högre försäljningspris än de som inte har en anslutning till ett bredbandsnät. Att nätet är ett öppet nät där du fritt får välja bland olika tjänsteleverantörer, gör det ännu mera attraktivt.
Det är vi som gräver fram till området och en anvisad anslutningspunkt. Resten, det vill säga grävning på egen tomt, gör du själv som fastighetsägare.
Om behov finns kan vi hjälpa till med grävningen. Kontakta oss på telefon 0680-243 50 för prisuppgift.
När du gräver för kanalisation krävs ett djup på 20-40 cm och ett spadtag brett.
Allt material ingår i anslutningsavgiften (max 200 m från anslutningspunkt till fastighet), både optoslang och märkband fram till husknuten.
Ja, normalt sköter du grävningen själv på egen tomt, men vi rekommenderar den kortast möjliga vägen och att undvika ”hårda” ytor såsom exempelvis asfalt och plattläggningar.
Normalt borrar vi ett litet, diskret hål i nederkant på huset. Håltagningen tätas när fibern är på plats.
Vi installerar en DRG strax innanför där kabeln kommer in, det är det enda.
Härjeåns installerar en DRG i fastigheten, på överenskommen plats, där framdragen fiberkabel ansluts. Fiberkabeln ska förläggas i ett torrt utrymme (inte tvättstuga) som har tillgång till minst ett dubbelt 230 Volt vägguttag vid anslutningsplatsen för DRG. Om du kommer att välja flera bredbandstjänster kan fler än ett dubbelt vägguttag behövas. Temperaturen i rummet får inte understiga 0°C eller överstiga + 45°C. Tänk på att lämna plats runt DRG så att kablar till exempelvis router, befintliga datorer, telefoner och tv-apparater får plats.
Fibernätet ger dig tillgång till Internet, IP-telefoni och IP-TV. Eftersom Härjeåns fibernät är ett öppet nät, månar vi om att det ska finnas ett bra utbud av tjänster, då behöver du inte känna dig låst och kan välja det som passar dig bäst. Detta gör även att tjänsterna hela tiden utvecklas, priserna pressas och kvalitén höjs.Vill du veta mer om våra många olika leverantörer och deras tjänster kan du klicka här.
Du beställer tjänster genom att kontakta den tjänsteleverantör du avser att välja. Kontaktuppgifter till samtliga tjänsteleverantörer hittar du här. Där hittar du även information om deras tjänster och erbjudanden. Det går bra att ringa eller maila leverantören du avser att välja, i vissa fall kan du beställa direkt via webben. Vid nyinstallation av din fiberanslutning så kan du även beställa din internettjänst via aktiveringsportalen och komma igång med den direkt. Det gäller enbart om det inte redan finns en tjänst beställd eller aktiv.
Med aktiveringsportalen kan du som ny kund beställa en internettjänst och komma igång med den direkt. Du behöver bara koppla in din dator direkt till internetuttaget, starta datorn och öppna en webbläsare. Du kommer direkt till portalen där du får instruktioner om hur du beställer en internettjänst. Kommer du inte till portalen kan du försöka surfa in på någon webbsida så ska du skickas vidare till aktiveringsportalen. Aktiveringsportalen fungerar inte om det redan finns en beställd eller aktiv tjänst, och kan alltså inte användas för att byta tjänst.
Bor du i villa och inte vill ha några tjänster betalar du inget.
Ja, de tjänsteleverantörer som levererar tjänster i fibernätet har alla en egen kundtjänst dit du kan vända dig med dina frågor och felanmälningar. Du hittar kontaktuppgifter till samtliga tjänsteleverantörer här.
Skulle det uppstå något fel eller om du behöver någon teknisk support är det din tjänsteleverantör du tar kontakt med. Vid behov felanmäler tjänsteleverantören i sin tur till oss. Kontaktuppgifter till tjänsteleverantörerna hittar du här.
Du ska vända dig till de internetleverantörer som vi erbjuder och som du avser att välja. Klicka här för att läsa mer om våra tjänster och leverantörer.
Idag erbjuder våra tjänsteleverantörer mellan 1 Mbit/s-1 Gbit/sek.
IP-TV (Bredbands-TV) är det moderna sättet att få digital-TV. Du får skarpare bild och ljud samt tillgång till ett stort kanalutbud. IP-TV öppnar dessutom nya vägar. Du kan se dina favoritprogram på de tider som passar dig. Med hög bredbandskapacitet kan du också hyra film via fjärrkontrollen dygnet runt, t ex från SF Anytime. Det är det som ibland kallas för Video on Demand.
Om du är villaägare ska du vända dig till den IP-TV-leverantör som vi erbjuder och som du avser att välja. Bor du i ett flerbostadshus är det fastighetsägaren som har avtal med en leverantör och förser dig med ett TV-utbud. Beroende på leverantör kan du utöka ditt utbud på olika sätt. Läs mer om de olika tjänsterna här.
Precis som för andra digitala TV-utbud behöver du en digitalbox för varje TV i hushållet. Digitalboxen får du av din tjänsteleverantör.
Du kan koppla en TV till din DRG. Behöver du fler så måste du köpa en switch som fördelar signalen till fler digitalboxar. Du kan ha upp till fyra stycken TV-apparater.
Med IP-telefoni kan du ringa till och bli uppringd av samtliga telefoner precis som med en vanlig telefon och med samma kvalitet, ofta till betydligt lägre kostnad. En skillnad är dock att du inte kan ringa med IP-telefoni om det är strömavbrott.
Du kan läsa mera om våra tjänsteleverantörer genom att klicka här.
Du ska vända dig till de leverantörer av telefoni som vi erbjuder och som du avser att välja. Klicka här för att läsa mer om våra tjänster och leverantörer.
Nej, du använder en vanlig telefon.
Ja.
På marknaden finns larm som är anpassade för IP-telefoni. Dessa har ofta en backuplösning via det mobila nätet.
Eftersom all utrustning i fibernätet strömförsörjs via det vanliga elnätet upphör telefonin att fungera (liksom övriga tjänster) under ett strömavbrott.